Hasan Refet Canıtez Kimdir?

Hasan Refet Canıtez Kimdir?

Hasan Refet Canıtez (Refet Bey), bakan, milletvekili, siyasetçi, devlet adamı.

1880 yılında Bursa’da doğdu.

Eğitim Hayatı

Hasan Refet Canıtez, Mülkiye Mektebi’ni bitirdi.

Çalışma Hayatı

Eskişehir, Bolvadin, Kirmasti, Pazarköy, İnegöl, Orhaneli ve Uşak Kaymakamı, Burdur ve Eskişehir Mutasarrıfı, Nüfus Müdüriyeti Umum Müdürü, İdare-i Umumiye-i Vilâyet Müdürü, Dâhiliye Vekâleti Müsteşarı olarak görevlerde bulundu. 1921 – 1922 yılları arasında Kastamonu Valiliği yaptı.

Siyasi Hayatı

Osmanlı Meclis-i Meb’usan’da 2. ve 3. Dönemde Bursa Mebusu olarak görev yaptı. Haziran – Temmuz 1923 (2. Dönem), 2 Eylül 1927 (3. Dönem), 25 Nisan 1931 (4. Dönem), 8 Şubat 1935 (5. Dönem), 26 Mart 1939 (6. Dönem) ve 28 Şubat 1943 (7. Dönem) tarihlerinde yapılan seçimlerde Bursa Milletvekili seçildi.

Meclis Memurin İnzibat Komisyonu Reisi olarak görev yaptı. 2., 3., 4., 5. ve 6. Dönemde Divan-ı Riyaset (Başkanlık makamı) Reis Vekili olarak görevde bulundu.

Mustafa İsmet İnönü’nün kurmuş olduğu 2. Hükümet’te (II. İnönü) 7 Temmuz 1924 tarihinde yapılan kabine değişikliğinde Mahmut Celal Bayar’ın yerine Mübadele, İmar ve İskân Vekili oldu.

Eşi ve Çocukları

Evli ve iki çocuk babasıydı.

Fransızca, Arapça, Farsça ve Ermenice biliyordu.

Ölümü

20 Temmuz 1946 tarihinde vefat etti.

Kaynakça

https://www.tbmm.gov.tr/TBMM_Album/Yeni%20klas%C3%B6r/Cilt1.pdf Erişim: 21. 01. 2020
https://www.tbmm.gov.tr/yayinlar/hukumetler/hukumetler_cilt_1.pdf Erişim: 21. 01. 2020
https://www.devletarsivleri.gov.tr/varliklar/dosyalar/eskisiteden/yayinlar/genel-mudurluk-yayinlar/dunden_bugune_basbakanlik.pdf Erişim: 21. 01. 2020
http://www.kastamonur.com/gecmisten-bugune-kastamonu-valileri/ Erişim: 21. 01. 2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir